UKK


Usein kysytyt kysymykset:

Mikä on Pakotarinat?

Pakotarinat on huonepakopeliyritys Espoon Leppävaarassa. Hurahdimme huonepakopeleihin syksyllä 2015, kun olimme mukana rakentamassa Joensuuhun ensimmäisiä pakopelejä. Näiden jälkeen suunnittelimme ja rakensimme oman pelimme; Rikosmysteerin. Huoneen suosion myötä aloimme suunnittelemaan ja rakentamaan uusia huoneita ja nyt rantauduimmekin Espooseen uuden kokoonpanon kanssa 🙂
Tarkempaa tietoa löytyy blogistamme ja Pakopelit.fi:stä.

 

Mikä on huonepakopeli?

Huonepakopelissä ryhmänne lukitaan tunniksi huoneeseen, josta teidän on päästävä pois. Eteenne on rakennettu erilaisia tehtäviä, joita teidän on ratkaistava konkreettisesti käsin, päättelemällä ja/tai yhteistyöllä. Tehtävät pohjautuvat aina huoneen teemaan ja kaikissa huoneissa on erilaiset tehtävät.

 

Onko peleissä ikäraja?

Huoneet on rakennettu niin, että kaiken ikäiset voivat osallistua pelaamiseen. Huoneissa ei ole käytetty mitään pelottavia tai ahdistavia elementtejä (pelottavin esine on Merirosvoissa pääkallo, samanlainen mitä löytyy Halloweenina.)

Nuorin pelaaja meillä on ollut 4 -vuotias. Hänellä oli alkujännitystä, niin kuin on ollut monella aikuisellakin, mutta kunhan peli alkoi, oli hänkin innoissaan mukana tutkimassa huonetta.

Jokainen lapsi on kuitenkin yksilöllinen, eli jos kyseessä on erityisen herkkä lapsi, voi jo huoneeseen lukitseminen olla liikaa. Tässä kohtaa kuitenkin aikuisen asema on tärkein, eli kertoa (ja osoittaa) lapselle, että kyseessä on hauska peli, jota ei tarvitse pelätä.

Huoneiden tehtävät puolestaan ovat sen verran haastavia, että ilman vanhempien läsnäoloa suositeltu ikäraja on 16v.

 

Voiko liikuntarajoitteiset osallistua peliin?

Tietyissä puitteissa voi osallistua. Meillä ei ole portaita, joita tarvitsee missään vaiheessa kulkea, mutta jotkut tehtävät on sen verran korkealla, että niiden tekemisessä tarvitsee kanssapelaajan apua. Suurin ongelma tulee kuitenkin ovissa, jotka ovat pääasiassa kaikki 80cm leveitä (yksi 78cm Merirosvoissa). Jos pyörätuolin mitat pysyvät alle 78cm leveydeltään, voi kaikkia teemoja pelata.

 

 

Vinkkejä pelaajille

6. Pelin idea tiivistettynä: Huoneeseen on rakennettu erilaisia päättelytehtäviä, joita teidän pitää ratkaista. Aina, kun saatte yhden tehtävän valmiiksi, saatte vihjeen seuraavaan. Teillä on tunti aikaa tehdä kaikki ja päästä huoneesta ulos.

5. Mikään tehtävistä ei vaadi, että kiipeilisitte missään, tuoleilla esim. eli minnekään katon rajaan, ei ole piilotettu mitään, mitä pitäisi löytää. Mikään tehtävistä ei myöskään vaadi, että rikkoisitte mitään. Joitain esineitä täytyy purkaa, mutta näihin tilanteisiin on aina vihje.

4. Huoneista löytyy ”Älä koske” -tarroja joistain esineistä, joka tarkoittaa luonnollisestikin, että niihin esineisiin ei saa koskea. Kaikkia muita esineitä saa käännellä, nostella ja kuljettaa paikasta toiseen.

3. Kun pääsette huoneeseen, tutkikaa huone läpi niin perusteellisesti, kuin vain pystytte. Huoneeseen on piilotettu avaimia, vihjeitä ja tärkeitä esineitä todella vaikeasti löydettäviin paikkoihin. Eli käykää rohkeasti huone läpi, niin hyvin kuin vain voitte.

2. Kommunikoikaa ryhmän sisällä, niin paljon, kuin mahdollista. Kun löydätte vihjeen tai avaimen, kertokaa kovaan ääneen koko ryhmälle, että ”löysin hatun sisältä numeron 8. Tekisikö sillä jotain, vai onko se siellä hämäyksenä?” Varmasti ei ole hämäyksenä 🙂

1. Muistakaa pitää hauskaa! Huonepakopelit ovat hauskaa yhdessä tekemistä, eli unohtakaa arjen kiireet ja uppoutukaa edessä olevaan seikkailuun! 🙂